Fotograaf


Bernadet de Prins Copyright

Misschien is het je al opgevallen na het bekijken van mijn foto’s, maar ik ben een echte mensenfotograaf. Als een vis in het water voel ik me wanneer ik portretten mag maken en kan kijken hoe we dat samen op een mooie manier kunnen gaan doen. Of om te kijken hoe ik een bedrijfsreportage of ondersteunende foto’s kan maken voor een bedrijf of organisatie.

Nadat ik in 2001 ben afgestudeerd aan de FotoAcademie in Amsterdam met als specialisatie ‘Portret, Documentair en Journalistiek’, werk ik als freelance fotograaf.

In het dagelijks leven (en voor mijn broodwinning) fotografeer ik voor opdrachtgevers voor hun websites, nieuwsbrieven, flyers of tijdschriften. Vaak komen mijn opdrachten uit non-profit organisaties. Ik noem er enkele: Verenigde Amstelhuizen, Leidse Welzijnsorganisatie, Stichting Lek en IJssel, FiNext, Woningbedrijf Rotterdam, Iederwijs, Provincie Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Daarnaast voel ik me een echte documentaire fotograaf. Als ik langere tijd kan werken aan een onderwerp krijgt mijn fotografie voor mij meer diepgang. De relaties worden intenser, evenals de foto’s. Zo volg ik ruim vier jaar een echtpaar waarvan de vrouw inmiddels zwaar alzheimer heeft. Deze serie breid ik uit naar alzheimer vanuit verschillende culturen. Ook fotografeerde ik afgelopen jaar een jongetje met de ziekte van Hunter. Hij heeft als eerste in Nederland met succes een stamceltransplantatie ondergaan.
Om vluchtelingen in Nederland een gezicht te geven volg ik op dit moment fotografisch een vluchtelingengezin uit Syrië dat een voorlopige status van vijf jaar heeft gekregen. En hoop ik binnenkort een gezin uit Syrië te gaan volgen dat nu nog in een AZC zit, maar binnenkort in mijn eigen stad komt wonen.

Mijn vele reizen stillen mijn journalistieke honger. In Saigon maakte ik portretten van straatverkopertjes. En langs de Mekong-river maakte ik een portrettenserie van ouderen.
Ook maakte ik een fotoserie in een Indiaas weeshuis, waar een Nederlandse vrouw een weeshuis uit het slop heeft gehaald. De foto’s en verhalen laten de spanning tussen West en Oost zien.

Inmiddels heb ik een fotoboek gemaakt over zeven lichamelijk gehandicapte jongeren, die ik zeven jaar fotografisch heb gevolgd. Met een enthousiaste groep mensen hebben we een heuse Glossy over leverpatiënten gemaakt, waarvoor ik alle foto’s leverde.

In het kader van 70 jaar bevrijding is in de maanden april en mei 2015 mijn fototentoonstelling “de Rechten van het Kind” geëxposeerd in Theater Pantalone en Museum IJsselstein. Leuk om daarvoor samen te werken met een aantal basisschool, Vluchtelingenwerk Nederland, het MIJ, en het Vrijheidsfestival IJsselstein.

Onlangs is mijn werk geselecteerd door het Internationale fotofestival Photo Kathmandu. Mijn werk is dan gedurende deze periode in november in Nepal te zien.
Verder is mijn fotografie op verschillende plekken tentoongesteld: Het Haagsche Hof in Den Haag, Woningcorporatie Provides, Jachthaven Marnemoende, Albedacollege Rotterdam, Theater Pantalone, Nicolaaskerk IJsselstein, Stadskantoor IJsselstein, Museum IJsselstein, Stadskantoor Herentals België, ABC Treehousegallery Amsterdam en het Radboudziekenhuis Nijmegen.
Ik ben lid van de beroepsvereniging DuPho (Dutch Photographers).

Voordat ik me in de fotografie stortte heb ik na mijn doctoraal Algemene Sociale Wetenschappen (specialisatie Communicatie, Cultuur en Voorlichting) aan de Universiteit van Utrecht in 1991, tien jaar als zelfstandig communicatie-adviseur gewerkt. Dat komt in mijn dagelijks werk goed van pas bij het bepalen hoe zaken verbeeld moeten worden.

Mijn loopbaan startte ik in het welzijnswerk: eerst als pedagogisch medewerkster in een Kindertehuis en een Peuterspeelzaal te Rotterdam. Later als directeur van Kinderdagverblijf Pino in Rotterdam.

Enkele van mijn bestuurlijke functies zijn:
Bestuurslid Fotografenfederatie, als onafhankelijk lid, huidige DuPho van 2011 – oktober 2014
Bestuurslid FotoFestival Naarden, verantwoordelijk voor de publiciteit. Vanaf 2001 tot 2006.
Bestuurslid Stadsmuseum IJsselstein, verantwoordelijk voor de publiciteit. Van begin 1997 tot eind 1999.

Meer informatie vind je op mijn LinkedIn-pagina

Leuk om elkaar eens te ontmoeten voor een goed gesprek!

Bernadet de Prins
Achtersloot 11A 3401 NR IJsselstein (bij Utrecht)

Ik ben bereikbaar op mobiel: 06-1320 5885 of 030-6886241
emailadres: b.deprins@wxs.nl
website: www.bernadetdeprins.nl